logo-Kapteijn-Rentmeesters2x

Duurzame gronduitgifte

Duurzame Gronduitgifte.

Eind 2021 heeft de Hoge Raad een uitspraak in het Didam-arrest gedaan. Dit arrest bepaalt dat (op uitzonderingen na) iedereen een gelijke kans dient te krijgen bij bijvoorbeeld de uitgifte van grond. De Hoge Raad wijst op artikel 3:14 uit het Burgerlijk wetboek, wat betekent dat een overheidslichaam bij het aangaan en uitvoeren van privaatrechtelijke overeenkomsten de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en daarmee het gelijkheidsbeginsel in acht moet nemen.

Grond is een schaars goed en vaak is daar meer dan één gegadigde voor.

De gevolgen van het Didam-arrest werken niet alleen door bij het verkopen van grond, maar is ook van toepassing zijn op het in gebruik geven van grond; bijvoorbeeld voor het in pacht uitgeven ervan. Kapteijn Rentmeesters biedt in samenwerking met P8 Software dan ook speciaal voor gemeenten aan: https://www.pachtportaal.nl/home. Wij werken reeds jarenlang met de grondbeheer software van P8 en kunnen voor gemeenten percelen online publiceren. Van het aanbieden tot het selecteren van een pachter, alles kan door ons worden geregeld.  Denk hierbij o.a. het beoordelen van toekomstige pachters door het toekennen van scores op vooraf bepaalde criteria. Via deze samenwerking verloopt de selectie -in het kader van het Didam-arrest- van de juiste pachter transparant en betrouwbaar.

Pacht, landbouw & natuur. 

Het Pachtportaal voldoet aan de eisen van het Didam-arrest en is samen met Kapteijn Rentmeesters uw partner voor het openbaar in pacht aanbieden van grond. Tevens is het een uitstekend instrument om de natuur en de landbouw met elkaar te combineren. Hierbij verwijzen we u naar onze blog: https://www.kapteijn.nl/duurzaam-grondbeheer-in-relatie-tot-pacht-natuur-landbouw/.

Duurzame gronduitgifte  biedt overheden een uitgelezen kans om natuur & landbouw met elkaar te combineren.

Immers, Kapteijn Rentmeesters bepaalt samen met u vooraf welke wensen en voorwaarden aan het verpachten van de percelen worden gesteld. 

Denk hierbij o.a. aan:

Kruidenrijk grasland.

Bodembeheer.

Insectenbermen.

Slootkantbeheer.

Groene braak.

Creëren van (tijdelijke) plas/dras tijdens het (weidevogel) broedseizoen etc etc. 

Dient het gepachte gebruikt te worden voor stikstofreductie  in een gebiedsproces of dient het juist gebruikt te worden als bufferzone tussen een agrarische polder en een natura-2000 gebied? Dienen de pachters zich onderscheiden via een certificering c.q. duurzame bedrijfsvoering  (SKAL, Maatlat Duurzame Veehouderij, Planet Proof) en/of dient het bedrijf van de pachter binnen een bepaalde afstand van het pachtobject gelegen te zijn?

Kortom; voor gemeenten zijn er allerlei manieren om het verpachten van grond vorm te geven om zo bijvoorbeeld te sturen op stikstofreductie en meer biodiversiteit.  Kapteijn Rentmeesters -met reeds tientallen jaren ervaring in het buitengebied- staat gemeenten dan ook graag bij om daarin de juiste keuzes te maken.

© by marniheijnis.com 2024